Överlägsen på agilityplanen

Border collies är otroligt smarta hundar som älskar att arbeta för sin förare, och de är också väldigt smidiga och snabba. Detta är egenskaper som gör border collies till utmärkta agilityhundar. De lär sig snabbt olika hinder och de är uppmärksamma på föraren som styr genom banan samtidigt som de har en kropp och en fart som gör att det verkligen går undan. Det är med andra ord inte så konstigt att det oftast är border collies som dominerar sin storleksklass på agilityplanen.

Min Jack är en duktig agilityhund och han har gjort bra ifrån sig på tävlingar. Han tycker också att det är väldigt roligt, men trots det håller jag faktiskt agilityn som en relativt liten del av vår träning, i alla fall när det gäller att köra hela banor. Att precisionsträna olika delar brukar vi däremot ofta göra. Anledningen till det är att border collies har en tendens att lätt gå upp i varv och bli stressade, och ibland kan stressen misstas för glädje. Det är ungefär samma sak som att kasta boll till hundar. De verkar älska det och kan jaga bollen hur många gånger som helst utan att bli trötta, men egentligen är det faktiskt mer stress än glädje.

En boll som kastas iväg triggar jaktbeteendet hos hunden, och när hjärnan kickar igång jakten får hunden en massa adrenalin och kroppen går på högvarv. Om man gör detta tillräckligt mycket kan kroppen faktiskt ta stryk av att alltid vara ”på gång”. Visst kan man kasta boll, men då hellre i form av övningar som att hunden till exempel ska göra trick innan den får hämta bollen, och man ska ändå inte göra det för mycket. Det är lite samma med agility. Det är roligt att flyga genom banan, men gör man det för mycket får man en hund som stressar och ofta skäller sig genom banan (som man ofta hör), och då är det faktiskt mer stress än glädje (även om det förstås är individuellt också). Lagom är bäst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *