Färg på väggarna

Tavlor är spännande saker och någonting som jag länge tänkt att jag behöver några stycken, för att sätta lite färg på väggarna. Samtidigt har jag tvekat lite för att jag har fått för mig att tavlor är någonting dyrt, i alla fall om man vill ha fina tavlor. Jag har mest nöjt mig med att titta på olika fina tavlor online (http://www.skonahem.com/galleri/Tavlor), som inspiration, utan att riktigt göra slag i saken. Väggarna har helt enkelt fått vara kala, fast jag egentligen inte vill ha det på det viset. Men nu har jag slutligen gjort slag i saken och det kostade faktiskt inte så mycket som jag trodde att det skulle göra.

Van Gogh

Van Gogh

Dyra klassiker
Jag har nämligen upptäckt att fina tavlor inte behöver kosta så där överdrivet mycket. Mina krav är heller inte så gigantiska, jag behöver ju inte pryda mitt hem med Vincent van Goghs ”Stjärnenatt i Saint-Rémy”, eller Leonardo da Vincis ”La Gioconda” (mer känd som Mona Lisa). För de första är ju ingen av dem till salu och så är det ju det där med priset – Mona Lisa skulle väl kosta en miljard eller så att köpa. Minst.

Det finns ju en lite rolig historia om hur när den lånades ut för att ställas ut i USA så beräknades försäkringsvärdet till 100 miljoner dollar. Räknat med inflation så motsvarar det ungefär 800 miljoner dollar idag, över 6,5 miljarder kronor. De skaffade inte försäkringen utan nöjde sig i stället med att lägga extra pengar på säkerhet.

Fina tavlor till överkomliga priser
Men nu har jag ju inte riktigt så höga krav och dessutom skulle det kännas jobbigt att ha dyra tavlor hemma. Risken för inbrott skulle ju öka dramatiskt. Jag tror inte jag skulle kunna sova lugnt en endaste natt med saker värda miljoner på väggarna. Dessutom är det viktigare för mig att tavlorna är fina än att de är ”äkta”. Visst, en riktig oljemålning är ju speciell, men reproduktioner är mycket billigare och ser ju i princip lika bra ut.

Jag hittade nyligen till Chillis webbutik där de inte bara säljer möbler utan även tavlor. Jag blev riktigt förvånad, för tavlorna höll högre kvalitet än jag trodde. Det rör sig definitivt inte om billiga reproduktioner utan om riktiga tavlor. Det känns bra på mer än ett sätt för även om ”Stjärnenatt i Saint-Rémy” är väldigt fin så är jag inte så inne på det där med reproduktioner av berömda tavlor. Jag tycker det på sätt och vis känns lite billigt och det förringar originalen. Men det är det kanske bara jag som tycker.

Äntligen färg på väggarna
Till att börja med så köpte jag två stycken tavlor från Chilli, båda riktigt färgrika (jag gillar tavlor med mycket färg!). Dels en oljemålning med färgglada luftballonger och dels en rolig tavla med tre stycken ugglor på. Jag är nöjd och båda tavlorna gör verkligen stor skillnad. Vardagsrummet har fått mer färg och lyster helt enkelt, och det utan att det kostade en förmögenhet. Fina tavlor behöver inte kosta skjortan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *